Allt du behöver veta för att elda ute
När jag var yngre och var ute till skogs med farsgubben var en brasa en självklarhet. Att elda ute var en del av äventyret. Så har det fortsatt i livet. Varje utflykt och övernattning har krävt sin speciella brasa. För mig börjar ofta turen i skogen med en fråga: Varför behöver jag göra upp en eld? Svaret är inte alltid detsamma. Ibland behöver jag en värmebrasa, ibland bara en brasa för att kunna koka kaffe. Andra gånger ska brasan vara centrum i en social samvaro. Med tiden har jag blivit mer och mer medveten om att varje eld jag tänder bär med sig ett ansvar.
Fysiken bakom elden
För att lyckas med att elda ute kan man inte bara att lägga ner några vedträn och sätta dit en tändsticka. Att frammana eld kräver en kombination av kemiska reaktioner: värme, ljus och ibland rök. Här är en lite nördig förklaring av fysiken bakom eld:
- Kemisk reaktion: eld är resultatet av en kemisk reaktion känd som förbränning. Under förbränningen reagerar ett bränsle (som kan vara fast, flytande eller gasformigt) med syret i den omgivande luften. Denna reaktion frigör energi i form av värme och ljus.
- Värme: för att en förbränning ska starta krävs en initial värmeenergi. Denna energi bryter de kemiska bindningarna i bränslet (veden) så att det kan reagera med syre. När reaktionen väl har startat, producerar den tillräckligt med värme för att hålla sig själv igång och tända mer bränsle.
- Ljus: ljuset från elden kommer från upphettade gaser och partiklar som frigörs under förbränningen. När dessa partiklar blir tillräckligt heta, börjar de glöda och avge ljus. Färgen på lågorna beror på temperaturen och vilka ämnen som brinner.
- Rök: rök är en biprodukt av ofullständig förbränning och består av små partiklar och gaser som inte har bränt helt. När det inte finns tillräckligt med syre för att bränna allt bränsle helt, bildas rök.
- Syre: syre spelar en avgörande roll i förbränningsprocessen. Utan tillräckligt med syre kan inte elden inte fortsätta brinna. Det är därför eld kvävs och slocknar när den inte har tillgång till luft.
Eldens beteende och egenskaper kan variera beroende på typen av bränsle, mängden syre och andra specifika förhållandena för förbränningen.
Välj rätt plats för att elda ute
Att välja rätt plats för en eld är lika viktigt som att veta hur man tänder den. Jag letar alltid efter befintliga eldstäder för att minimera min påverkan. Om jag måste skapa en ny så ser jag till att den är på bar mark och långt från träd och buskar som kan ta fyr. Jag undviker platser med torv eller mossa, eftersom elden kan sprida sig under marken utan att jag märker det. Optimalt är om man kan lyfta bort det översta lagret med mossa eller växtlighet och sedan lägga ut en mängd runda stenar på den nu kala ytan. På så vis minimerar du risken för spridning och du kan när du släckt elden sprida och gömma undan stenarna och lägga tillbaka det översta lagret så att ingen kan se att du varit där. Då är det rent och snyggt till nästa vandrare.
Från litet till stort
Innan jag ens tänker på att tända elden, samlar jag allt jag behöver. Jag börjar med tändmaterial – torra kvistar från gran och björknäver. Ibland kan dessa torra kvistar ha ett lager av lavar och dessa kan vara fuktiga vilket gör det svårt att få fyr på dem. Se till att skrapa av de mesta lavarna. Sedan lägger jag till smågrenar och till sist de tjockare vedträna. Jag ser till att ha tillräckligt med material redo innan jag tänder elden, så att jag inte måste lämna den obevakad för att samla ytterligare ved.
En bra tumregel när man ska elda ute är att bygga en luftig hög med de allra tunnaste kvistarna från undersidan av en gran – jag brukar kalla det kråkris men det finns säkert andra uttryck. Sedan väljer jag något tjockare kvistar – ungefär lika tjocka som blyertspennor. Därefter bygger jag på med mindre grenar som är tjocka som min tumme. Först därefter och när elden tagit sig ordentligt lägger jag på grövre ved.
Tända elden
När allt är förberett är det dags att tända elden. Jag använder alltid tändstickor eller en tändare, även om jag ibland experimenterar med mer primitiva metoder bara för skojs skull. Tändstålet är en grej jag bara använder i nödfall. Det är min nödrutin. Är man lite osäker på om man kommer lyckas få fyr på brsan så kan man ha med sig färdiga braständare av något slag. Det viktiga är att elden får tillräckligt med syre och att jag bygger på den gradvis. Jag börjar med det fina tändmaterialet som sagt och lägger sedan till större bitar när elden tar sig. Tänd alltid underifrån eftersom lågorna stiger uppåt och träffar kvistarna som ligger ovanpå. Ha också i åtanke hur vinden ligger på. I vissa fall kan du behöva krypa ner på knä och ge elden lite lä.
Elda säkert
Säkerheten behöver alltid beaktas. Se till att du har en behållare med vatten nära till hands även om du har din brasa nära vattnet. En plötslig vindpust kan snabbt förvandla en kontrollerad eld till en ohanterlig brand och då är det för sent att springa iväg och hämta vatten.
Släcka elden
När det är dags att lämna platsen ser jag till att elden är helt släckt såvida det inte är blött i marken eller snö. Då är spridningsrisken minimal i alla fall. Om det är tort i markerna så är jag extra försiktig. Då sprider jag ut glöden och häller vatten över. Sen sprider jag runt kolen och askan och häller på mer vatten och kontrollerar att allt är kallt. Jag lämnar aldrig en plats förrän jag är helt säker på att elden inte kan sprida sig.
Att tänka på när du ska elda ute
- Respektera eldningsförbud: Jag kontrollerar alltid lokala regler och rekommendationer innan jag gör upp en eld. På Krisinformation.se kan du hitta information om var det råder risk för gräs- och skogsbränder. Om det råder eldningsförbud så finns det inga undantag. Det spelar ingen roll om du har eldat sedan du var fem år, eller om du är deltidsbrandman eller om du ”bara” ska koka kaffe. Ett eldningsförbud är ett förbud och ska respekteras.
- Minimal påverkan: Jag strävar efter att lämna så lite spår som möjligt. Att använda befintliga eldstäder och undvika att skada marken är en del av detta. Det finns även smarta lösningar med lätta portabla eldstäder som också fungerar bra.
- Förberedelse: Att ha rätt utrustning och kunskap om hur man eldar säkert är viktigt. Jag ser det som en del av äventyret att lära mig och förbättras.