Hitta rätt tändmaterial när du ska göra upp eld
Har du någonsin försökt göra upp eld i regn eller blåst? Det är nästan som när man satte sig på cykeln för första gången. Man ramlar och slår sig, blir förbannad, ger upp och går hem. Den dagen du står mitt i skogen och fryser utan en eld och inte kan gå hem så önskar du att du övat mer på att göra upp eld. Vilken tur att det räcker med att läsa några bloggartiklar för att ta reda på hur du ska gå tillväga. I den här artikeln får du veta hur du hittar och samlar in det allra första tändmaterialet du behöver för att starta en brasa som räcker hela natten.
Det är inte bara tändmaterialet som avgör om du får igång din brasa utan också valet av tändmedel. Alltså vad du använder för att få fyr på ditt tändmaterial. Läs mer om det här.
Tändmaterial: grunden för att göra upp eld
När vi pratar om tändmaterial, syftar vi inte bara på ”stockholmsved” och annat som flammar upp vid första gnistan. Det handlar om de allra minsta delarna man startar sin eld med. Det är de beståndsdelarna som utgör grunden för din värmande brasa och som är förutsättningen för att brasan håller i sig. Visste du att naturen själv är en guldgruva av tändmaterial? Du kan hitta allt tändmaterial du behöver längs stigen. Under dina äventyr, gör det till en vana att samla på dig dessa skatter längs vägen. Och kom ihåg, är det blött ute, kan din kroppsvärme hjälpa till att torka ditt tändmaterial i fickorna eller under mössan. Då har du bra tändmaterial för att göra upp eld.
Björknäver: eldens bästa vän
Björknäver är en klassiker. Den är porös och full av vattenavvisande ämnen och oljor och tar lätt eld även när den är fuktig. Som skräddarsydd för att fånga upp dina hoppfulla gnistor. Den bästa nävern för göra upp eld kommer från de yngre träden. Du river av de pappersliknande lösa delarna med näver direkt från trädet – utan att skada trädet. När nävern tar eld så har den en ovana att rulla ihop sig och kväva elden. Var också beredd med din redan insamlade bunt mer kråkris.
Enbark och Hänglav: Alternativen du inte visste att du hade
I svensk blandskog kan man nästan alltid hitta björk, men ibland är det skralt på den fronten. Enbark kanske inte står högst på podiet när det gäller tändmaterial, men dess närvaro, särskilt i kustnära områden, gör den till en oväntad räddare i nöden. Riv av barken och förvara den i en ficka så den får torka upp lite. Och låt oss inte glömma de olika typerna av hänglav – naturens egna lilla tändare, redo att sprida eld med minsta gnista, förutsatt att de fått torka först.
Kåda och Kråkris: De oväntade hjältarna när du ska göra upp eld
Kåda, med sin förmåga att brinna trots att den är genomblöt, och kråkris, som trotsar veckor av regn för att förbli torrt, är de oväntade hjältarna i vår saga. Du kan värma kådan i handen och gnida in kådan på tunna kvistar. Då får du snart fyr på din brasa?
Kråkriset hittar du längst ner på granar. Det är de döda och allra tunnaste kvistarna på granen. Samla ihop ett ordentligt knippe, tjockt som en handboll. Bryt knippet på mitten och peta in en klump med kåda i vecket så har du garanterat en brasa inom ett par minuter. Har du tur att hitta ett nedfallet träd som detta så har du ditt på det torra.
Stegvis tändning: Hemligheten till framgång
Men vad är egentligen hemligheten till en framgångsrik eld? Det ligger i förberedelserna – att bygga upp din eld steg för steg, från det finaste tändmaterialet till de grövre vedbitarna. Det vanligaste misstaget? Att inte skydda din eld från vind och väta och att inte samla tillräckligt med bränsle.
Så nästa gång du står där med tändstål i hand, fundera över vilka hemligheter naturen håller på att avslöja för dig. Vilka äventyr väntar runt hörnet, med en pålitlig eld vid din sida? Att göra upp eld är inte bara en överlevnadskunskap; det är en resa tillbaka till våra anor, en påminnelse om naturens kraft och hur vi kan samarbeta med den för att skapa magi. Har du en favoritmetod eller ett hemligt tändmaterial som aldrig sviker? Dela med dig av dina erfarenheter och låt oss tillsammans hålla eldens flammande tradition vid liv.