10 smarta tips för friluftslivet – som fungerar
När man är ute mycket i skogen så stöter man på problem som behöver lösas. Det kan vara litet som stort. Jag har hittat mina egna knep för att allt ska bli så smidigt som möjligt. Här bjussar jag på 10 smarta tips för friluftslivet så att du också kan njuta problemfritt.
1. Anti-glidpunkter på liggunderlaget
Har du någonsin vaknat upp mitt i natten utanför ditt liggunderlag eller nedhasad i fotändan på tältet. Då är ditt liggunderlag säkert boven. Ytan på liggunderlagen blir hala mot underlaget och din sovsäck. Det problemet kan du lätt undanröja genom att lägga på några strängar eller kluttar silikon på ovan- och undersidan. Det kommer effektivt att förhindra att du hamnar på glid.
2. Kudden glider iväg
Ett annat vanligt problem är kudden som glider iväg från liggunderlaget. En enkel lösning är att dra din reserv T-shirt eller en jacka du inte använder, över huvudänden på liggunderlaget och kudden. Det håller kudden på plats så du slipper vakna för att sätta den på plats.
3. Extra kapsyl från PET-flaska
Jag bär alltid med mig en extra kapsyl till vattenflaskan. Den använder jag främst för att trycka ner tältspikarna så de inte skadar mina händer eller fötter när jag trycker ner dem i marken. Jag förvarar kapsylen tillsammans med mina tältspikar. Den fungerar också som en nödlösning ifall jag tappar bort en av mina kapsyler.
4. En mindre diskkudde
För att rengöra mina kokkärl använder jag en fjärdedels Scotchbrite diskkudde. Det finns ingen anledning att släpa med sig en hel diskkudde. Den funkar bra som stötdämpare bland andra prylar i kokkärlet. Det är effektivare än en gräs och tallbarr och är lätt att göra rent.
5. Olivolja för extra kalorier
Ett udda men effektivt tips är att ta med olivolja. När du vandrar bränner du många kalorier och det enklaste sättet att få i sig tillräckligt med energi är genom att lägga till fett i dina måltider. Olivolja innehåller över 100 kcal per matsked, vilket gör det enkelt att fylla på med den energi du behöver för att orka nästa dag.
6. Egna måttmarkeringar
För kärl som saknar streckmarkeringar för volym så kan du istället skrapa egna markeringar på din spork eller sked. Detta skadar inte kärlets beläggning och du slipper göra om markeringarna varje gång du byter vattenflaska. Doppa bara ner din spork i kärlets botten så får du rätt mått. Förutsatt att du alltid använder samma kärl.
7. Vattenflaska som vattenpass
Innan jag sätter upp mitt tält lägger jag en halvfull PET-flaska på marken för att snabbt avgöra om underlaget är plant. Flaskan fungerar som ett vattenpass och du kan lätt avgöra om det lutar för mycket. Du kan förstås använda den inbyggda vattenpasset i din mobil men det täcker ofta en för liten yta. Detta hjälper till att välja en bra campingplats.
8. Provligg tältplatsen på tältduken
Att hitta den perfekta tältplatsen kan vara knepigt. Innan jag sätter upp tältet lägger jag ut tältduken och lägger mig på den. Då känner jag lätt om det är en lämplig plats och kan upptäcka eventuella ojämnheter eller stenar på marken.
9. Förvaring av pannlampa och glasögon
På natten använder jag innertältets blixtlåsöglor för att hänga min pannlampa och mina glasögon. Det gör det lätt att snabbt hitta grejerna. Hänger jag pannlampan i rätt läge så får jag också en perfekt läslampa. En variant är förstås att dra en lina i taket om man har möjlighet till det.
10. Torka strumpor innanför kläderna
Om jag behöver torka strumpor efter en dag i blötan så placerar jag dem innanför kläderna. Antingen lägger jag dem ovanpå axlarna eller i armhålan. Alternativt hänger jag dem innanför byxlinningen. Kroppsvärmen kommer att se till att de torkar. Det kan verka obehagligt men om det krisar så är det inte mycket man kan göra.
Har du några egna ovanliga eller smarta tips för friluftslivet? Dela gärna med dig i kommentarerna.