Tälta smart i den svenska sommarvärmen
Artikeln innehåller annonslänkar
Är du en sån som jag som helst vill tälta under den varmare tiden på året? Då har du säkert också upplevt nackdelen med det. Att ligga vaken svettig och överhettad om natten och våndas till sent på natten är minst lika illa som att frysa. Vi ska ta en titt på några tips som kanske kan hjälpa dig.
Välj rätt tält
Första steget på din soliga vandring börjar med valet av tält. Ditt tält behöver ha tillräckligt med ventilation för att luften ska kunna flöda fritt och inte göra det till en bastu inne i tältet. Satsa på ett tält med god ventilation, gärna med myggnät på sidorna och en avtagbar tältduk. Då kan du njuta av stjärnhimlen och brisen utan att bjuda in myggorna till en fest. Flera tält på marknaden har möjlighet att dela inner- och yttertält. Mitt Lanshan 2 från 3F UL har inte det men däremot har den väldigt hög markfrigång så där är det fritt luftflöde.
Mitt nuvarande favorittält Hilleberg Enan har däremot ypperliga möjligheter att modda.Lämna vintersäcken hemma
När högsommarvärmen är som värst är rätt sovutrustning avgörande för en god natts sömn. Glöm den tjocka sovsäcken och liggunderlaget med högst R-värde. En lätt sovsäck eller kanske till och med bara ett lakan kan vara allt du behöver. Jag brukar ofta använda ett sovsäcklakan i linne, sommar som vinter. Då kan jag använda sovsäcken som täcke och öppna upp när det blir för varmt. Under en sjudagars vandring för några år sedan använde jag min Sea to Summit Spark III och det var väldigt varmt kan jag säga.
Tälta på en lämplig plats
Förutom de tips om val av tältplats som jag presenterat i en tidigare artikel så bör du också ta hänsyn till följande när du ska tälta i sommarvärmen:
- Välj en plats på en höjd där vinden kommer åt dig. Det håller dessutom bromsar, flugor och mygg borta
- Ta skugga under ett träd, men se till att du inte får några döda grenar genom tältet.
- Om du har möjlighet så spänn upp en tarp ovanför tältet för att skapa skugga. Då kan du dessutom känna dig säker mot regn om du skulle vilja sova utan den yttre tältduken.
- Fundera ut var solen går upp. Hitta en plats där du har morgonskugga.
- Tälta vid en sjö. Där kan du njuta av brisen och kluckande vågor.
Kläder som andas
Klädseln? Tänk löst och luftigt. Om du nu måste ha kläder på dig så är ju en pyjamas av linne eller siden att föredra. Det håller dig sval.
Sänk kroppstemperaturen innan sänggång
Även om du är ute efter att maxa dina D-vitamin-nivåer, är det viktigt att skydda sig mot solens strålar. När det är dags att natta sig kan det vara bra att hålla sig borta från solen trots att det känns gott. Försök att sänka kroppstemperaturen innan du går och lägger dig. Sitt i skuggan. Ta ett dopp. Drick något svalkande. Kanske finns det ett vattendrag med glaciärvatten som håller lägre temperatur. Läs mer om vad du behöver tänka på när du dricker vatten från naturen
Vatten, vatten, vatten
Som sagt – jag kan inte understryka detta nog. Vätskebalansen är A och O när du är utomhus i värmen. Att ha vattenflaskan nära till hands i tältet när du blir törstig är kanske givet. Om inte kommer du att upptäcka det när du ligger där och flåsar och förbannar dig själv för att du måste kliva upp för att släcka törsten. Och nej, du kommer inte att kunna sova om du är törstig. Om du vill ha extra poäng i överlevnadskunskap, lär dig att hitta och rena vatten i naturen. Ditt framtida jag kommer tacka dig.
Mat som inte smälter
Choklad och andra smältbara snacks är kanske inte den bästa idén i en ryggsäck under en brännande sol. Det är inte roligt att behöva skura ur ryggsäcken och andra chokladindränkta pinaler när man kommer hem. En påse Ahlgrens bilar förvandlas snabbt till en solid klump. Satsa istället på näringstät och värmetålig mat. Nötter, torkad frukt och energibars är både praktiska och håller humöret uppe när du utforskar.
Njut av naturen (men lämna inga spår)
Att tälta är en unik svensk möjlighet att komma ut i naturen. Men kom ihåg, den vackra platsen du besöker är också hem för många andra varelser. Det finns regler att följa. Visa respekt genom att följa principen om att lämna inga spår. Allt du tar med dig in i naturen ska också med hem igen, minus de minnen och upplevelser du samlat på dig.