Därför är vattenrening viktigt på vandringen
Artikeln innehåller annonslänkar
I en tidigare artikel fick du lära dig hur man bygger ett enkelt vattenfilter för vattenrening. Att dricka orenat vatten kan medföra stora hälsorisker, vilket beror på olika föroreningar som kan finnas i vattnet. Föroreningar kan vara biologiska, kemiska och fysiska (partiklar). I den här artikeln får du veta mer om vilka risker varje kategori innebär.
Biologiska patogener
Biologiska patogener innefattar bland annat bakterier (som E. coli, Salmonella), virus (som norovirus, hepatit A), och protozoer (som Giardia, Cryptosporidium).
Patogenerna kan orsaka allvarliga sjukdomar och infektioner. Man kan få symtom som diarré, kräkningar, feber och i värre fall, allvarlig uttorkning och till och med dödsfall. Vatten som hämtas från naturliga källor, särskilt där det finns närhet till djurliv eller mänsklig aktivitet, kan vara förorenat med dessa patogener.
Älven Enan i Jämtlandsfjällen blev 2020 kraftigt förorenat av E. coli
För att undvika förgiftningar när man inte har möjlighet att koka vattnet så kan man köpa exempelvis Micropur vattenreningstabletter som desinficerar vattnet.
Kemiska föreningar
Dessa kan inkludera tungmetaller (som bly, kvicksilver), industriella kemikalier, jordbrukskemikalier (som bekämpningsmedel och gödningsmedel) och läkemedelsrester. Långvarig exponering för vissa kemiska föroreningar kan leda till kroniska hälsoproblem, inklusive cancer, hormonstörningar, neurologiska problem och skador på organ som lever och njurar.
Den vanligast förekommande kemikalien är glyfosat som är ett växtskyddsmedel. Det återfinns i dagvattnet i nästan alla jordbruksintensiva områden. Lyckligtvis har mätningar som gjorts visat att nivåerna av glyfosat ligger långt under gränsvärderna.
Denna typ av långvarig exponering är lyckligtvis ovanligt när man är ute på några dagars vandring.
Fysiska föroreningar
Dessa innefattar sediment, rost och andra partiklar som kan göra vattnet grumligt och obehagligt att dricka. Även om dessa inte nödvändigtvis är direkt skadliga för hälsan, kan de bära med sig mikroorganismer och kemikalier. I en nödsituation kan man vara tvungen att dricka vatten som både smakar och luktar illa.
Mineralobalanser
Vatten från vissa naturliga källor kan ha en obalanserad mineralprofil, med antingen för höga eller för låga nivåer av vissa mineraler. Vanligtvis brukar man avråda från att dricka för mycket smält snö just för att det inte innehåller viktiga mineraler som annat vatten. Detsamma gäller för glaciärvatten som återfinns i fjällbäckar. Har vattnet ett litet vitt och grumligt utseende så kommer det sannolikt från glaciärer eller snölegor högre upp. Då är vattnet inte direkt otjänligt men kan innehålla sediment och sakna mineraler.
Avslutning
Det är viktigt att notera att riskerna varierar beroende på vattenkällans geografiska läge och omgivande miljö. Vatten från en ren, orörd källa i vildmarken kan vara säkrare än vatten från en källa nära bebyggda områden eller jordbruksmark. Vill du verkligen fördjupa dig i vattenrening och hur man hittar och samlar in vatten i en överlevnadssituation så ska du ta dig en titt på den här boken.
Generellt kan man säga att svenska vattendrag oftast är säkra att dricka ur, men man ska ändå vara försiktig så att vandringen eller semestern inte blir förstörd. Så länge man tar vatten från rinnande källor som inte luktar konstigt så brukar det inte vara någon fara. Förvisso är vi alla olika och har olika motståndskraft och immunförsvar så man kan aldrig vara hundra. Det bästa är att koka vattnet innan man dricker det.