Så brygger du det bästa kaffet på vandringen
Artikeln innehåller annonslänkar
I den ständigt grönskande världen av utomhusäventyr, där soluppgångar välkomnas med öppna armar och tystnaden endast bryts av naturens egna melodier, finns det en ritual som ingen bör hoppa över: tillredningen av det bästa kaffet.
I detta ”holy moment” (som Erik Normark brukar säga), då dagen ännu är ung och möjligheterna oändliga, blir valet av kaffebryggare inte bara en praktisk utan även en känslomässig handling. Från AeroPressens kompakta elegans och GSI Outdoors Ultralight Java Drips minimalistiska charm till den robusta enkelheten hos GSI Outdoors perkulator; varje redskap erbjuder en unik inblick i kaffeälskarens själ. Följ med oss på en resa genom skogar och över berg, där vi utforskar dessa tre kaffebryggares förmåga att omvandla enkla kaffebönor till en brygd som väcker sinnet och värmer själen. För en traditionalist så är naturligtvis kokkaffe i en svartpanna det enda tänkbara alternativet.
Vilket är bästa kaffet?
Den som dricker kaffe har säkert stått inför frågan vilket kaffe ska jag välja. Det finns ju så många sorter. Här är ju varje individ sin egen och det finns lika många smaker som det finns människor. Om jag ska tipsa om något kaffe så tipsar jag helst om kaffet från Rekyl. Det gör jag av två skäl. Dels för att jag gillar kaffet i sig. Dels för att Rekyl stöttar ideella veteranorganisationer med sitt överskott och det tycker jag är viktigt. Nästan viktigare än själva kaffet 😉
Aeropress
Jag har aldrig sett mig själv som en kaffesnobb, men jag måste ändå säga att Aeropress är svårslagen. Den har varit min trogna följeslagare både hemma och i skogen ända sedan jag tjatade till mig en sån i födelsedagspresent för några år sedan.
AeroPress är ett genialiskt kafferedskap som brygger perfekt kaffe snabbt och enkelt. Med den enkla hand-bryggaren går det lätt att göra justeringar i bryggningen som påverkar slutresultatet.
Aeropressen består av en cylinder och en kolv i hårdplast. Man placerar ett cirkulärt filterpapper i filterhållaren och skruvar fast det i botten av cylindern. Häll malet kaffe i cylindern och häll kokande vatten över den. Efter en kort omrörning (jag brukar inte bry mig om det) sätter man in kolven i cylindern och trycker långsamt ner den över koppen. Vatten pressas sedan genom kaffet direkt ner i koppen. Efter användningen tar man lätt bort filterhållaren och pressar ut sumpen. Ingen ytterligare rengöring behövs. Det bästa är att pappersfiltret och kaffesumpen går att kasta på brasan.
Bästa kaffet med GSI Outdoors Ultralight Java Drip
Den ser inte mycket ut för världen, men GSI Outdoors Ultralight Java Drip kaffefilter brygger du snabbt och bekymmersfritt en härlig kopp kaffe. Den har tre ben som enkelt kläms fast på de flesta campingmuggar. Av alla kaffebryggningsverktyg jag använt så är den här i särklass den lättaste. Den väger bara 10 gram, lika mycket som en skopa kaffepulver.
Det enda problemet man behöver vara uppmärksam på när det gäller den här produkten är att den kan vara lite instabil när man väl börjar hälla på vattnet. Man får hälla försiktigt. Jag skulle inte säga att det här filtret har gett mig det bästa kaffet, men det är definitivt funktionellt. Jag har också upplevt att de allra minsta kaffepartiklarna smiter igenom filtret och gör kaffet lite grynigt. Det kanske man kan åtgärda genom att använda grovmalt kaffe.
Video som visar hur jag använder Java drip
GSI Outdoors Glacier perkulator
Om du gör kaffe till fler än dig själv är denna perkulator från GSI Outdoors det snabbaste och enklaste sättet att brygga sex koppar av det bästa kaffet. Du placerar helt enkelt grovmalet kaffe i korgen. GSI rekommenderar 2 matskedar per 6 koppar vatten, men jag håller på min grundregel om sex gram per deciliter vatten. Sedan placerar du korgen i den vattenfyllda kannan och sedan låter du den perkulera över en elden eller gasköket i fyra till åtta minuter. Perkulatorn är robust i rostfritt stål och är slitstarkt. Det silikonbelagda handtaget hjälper till att skydda dina händer när du är redo att hälla upp. Om man ska ha något negativt att säga så är det väl att den skramlar i ryggsäcken och väger 570 gram.
Bästa kaffet i svartpanna
En traditionalist skulle kanske fnysa åt nymodigheterna ovan. Jag vet, för jag har själv varit en snobb på det området. Att det bästa kaffet ska vara svart och rivigt är en gammal hävd hos många. Och det ska kokas i en riktig kaffepanna. Personligen är jag numera öppen för att prova olika saker och jag blandar hej vilt beroende på situationen. Kan jag elda så är svartpannan given. Är jag på kalfjället utrustad endast med en gasbrännare så blir det Aeropressen. Att laga kokkaffe är busenkelt. Dessutom krävs ingen fancy utrustning. Det fungerar lika bra med ett vanligt kokkärl, kaffepanna eller vanlig köksspis.
Crashcourse om att kokkaffe
Läs en längre artikel om hur man kokar kaffe.
- Om du har hela kaffebönor, mal dem först grovt.
- Mät upp det grovmalda kaffet och häll upp det i en kanna eller kaffekanna. Tips: Att börja med kaffet gör det lättare att blanda med vatten senare och förhindrar att klumpar bildas.
- Mät kallt vatten från din kran eller färskt vatten från en naturlig källa. Häll vattnet i pannan.
- Ställ grytan/kannan på spisen eller brasan. Kaffet ska börja skumma och bli krämigt runt kanterna. Då är det dags att ta bort pannan från värmen. OBS! Den optimala vattentemperaturen är cirka 94-98°C. När vi säger ”koka kaffe” kokar vi inte vattnet, vi bara sjuder det. Dessutom kan kokande kaffe ge det en lite bitter och besk smak.
- Rör slutligen om för att extrahera mer smak.
- Låt det sedan vila i 5-7 minuter tills kaffesumpen lagt sig i botten.