Koka kaffe på bästa sätt – den enda guiden du behöver
Artikeln innehåller annonslänkar
Att koka kaffe utomhus är en konstform som förenar naturälskare och kaffeälskare. Det är något magiskt med att sitta vid en sprakande eld eller vid ett stilla vattendrag och njuta av det svarta guldet. I den här guiden får du lära dig hur du kokar den perfekta koppen kaffe så att du orkar kliva ur sovsäcken på morgonen.
Vilken utrustning behöver du för att koka kaffe?
För att brygga kaffe i naturen behöver du egentligen bara en kaffekanna – gärna en svensk från Trangia-, kallt friskt vatten och grovmalet kaffe. Vill du lyxa till det så maler du hela kaffebönor på plats. Välj helst ett mellanrostat kaffe för att få fram kaffets naturliga arom och smak. Men det är som vanligt upp till var och en.
Koka kaffe steg-för-steg
- Förberedelse
Mät först upp det grovmalda kaffet.
Doseringarna varierar, men en generell tumregel är cirka sex gram malet kaffe per deciliter vatten, eller 60 till 65 gram per en liter vatten. Ett vanligt struket kaffemått brukar hålla ca 10 gram. - Vatten
Häll kallt, färskt vatten i kaffekannan. Vattenkvaliteten är mycket viktig för att bestämma den slutliga smaken på ditt kaffe. Har du inte tagit med dig rent vatten hemifrån så kan du läsa här om hur du kan rena ditt vatten som du hittar i skogen. Alternativt ser du till att skaffa dig ett bra vattenfiltreringssystem, exempelvis Katadyn Befree Gravity. - Värme
Ställ kaffekannan över elden eller glöden. Även om vi säger ”koka kaffe” så ska det inte koka – bara sjuda. Om du fortsätter att koka kan det bli för bittert och beskt i smaken. För att få den bästa smaken från ditt kaffe bör vattentemperaturen ligga strax under kokpunkten någonstans mellan 94 och 98 grader. - Vila
När kaffet kokat upp tar du bort kastrullen från värmen och låter kaffet dra i 6-8 minuter. - Varsamhet
När sumpen sjunkit helt till botten är kaffet redo att avnjutas. Häll varsamt. Som en extra säkerhet för att undvika att få sump i koppen kan du först hälla ut en skvätt genom pipen på kannan. Alternativt stoppa in en lite grankvist i pipen som ett extra filter.
Efter att du har inmundigat ditt kaffe kan du lätt sprida ut kaffesumpen i elden eller på marken. Se bara till att det inte ser skräpigt ut
Slutliga tankar om att koka kaffe
Att göra kaffe i naturen är mer än bara att göra en varm dryck. Det är en ritual som berikar din naturupplevelse och ger tid för tystnad och stilla reflektion. Med rätt förberedelser och lite tålamod kan du njuta av utsökt kaffe som förhöjer dina utomhusäventyr.
Beroende på vad du gillar så kan det vara idé att prova lite olika varianter av blandningar eller sorter. Laborera lite med styrka och mängd kaffe och vatten.
FAQ om kaffe i Sverige
Vad är historien bakom kaffe i Sverige?
Kaffet introducerades först i Sverige under 1600-talet, men det blev inte en populär dryck förrän på 1700-talet. Under 1700- och 1800-talen infördes flera kungliga förbud mot kaffe och kaffedrickande på grund av ekonomiska och hälsomässiga orsaker, men dessa förbud lyckades inte minska svenskarnas kärlek till kaffe. På 1800-talet började kaffedrickandet att öka igen, och sedan dess har kaffe varit en integrerad del av den svenska kulturen. ”Fika,” en tradition där man tar en paus för att njuta av kaffe och något sött att äta tillsammans med andra, är en djupt rotad tradition i Sverige.
Hur mycket kaffe dricker svenskarna?
Sverige är ett av de länder i världen där man dricker mest kaffe per capita. Statistik visar att svenskarna i genomsnitt dricker omkring 3-4 koppar kaffe per dag. Idag är det inte så vanligt att koka kaffe. Det blir mest bryggkaffe.
Vilka är de populäraste kaffesorterna i Sverige?
I Sverige är det vanligt att dricka bryggkaffe, som ofta serveras svart eller med mjölk. Espresso-baserade drycker som cappuccino, latte och americano har också blivit alltmer populära, särskilt bland yngre generationer. Mörkrostat kaffe är traditionellt populärt, men på senare år har intresset för specialkaffe och lättare rostningar ökat.
Hur påverkar kaffedrickandet miljön i Sverige?
Som i många andra länder är det en växande medvetenhet i Sverige om kaffeproduktionens miljöpåverkan. Detta har lett till ett ökat intresse för ekologiskt och rättvisemärkt kaffe. Många svenska konsumenter och företag föredrar nu kaffe som är odlat på ett hållbart sätt, vilket minskar negativ påverkan på miljön och stödjer rättvisa arbetsförhållanden för kaffebönder.
Var kan man köpa kvalitetskaffe i Sverige?
Sverige har en blomstrande kaffekultur med många små oberoende rosterier och kaféer som erbjuder högkvalitativt kaffe från hela världen. Större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö har ett brett utbud av specialkaféer där man kan njuta av både traditionellt svenskt kaffe och internationella kaffetrender. Många av dessa ställen säljer också sina kaffebönor, så att kunderna kan ta med sig smaken hem.